Загальна інформація

Заява

- її можна отримати у відділеннях Відділу з питань надання притулку та міграційної політики Міністерства внутрішніх справ;
- Електронні бланки заяви
також можна знайти на веб-сторінках Міністерства внутрішніх справ;
- її необхідно подати до одного з наведених відділень Міністерства внутрішніх справ.

Іноземець може подати заяву про надання дозволу на постійне проживання, головним чином, після п'яти років проживання на території ЧР. * Всю інформацію стосовно заяви про надання дозволу на постійне проживання, а також детальне описання окремих формальностей Ви знайдете на веб-сторінках Міністерства внутрішніх справ www.mvcr.cz/cizinci у Секції Громадяни третіх країн.

Подробиці щодо заяви про надання дозволу на постійне проживання після п'яти років проживання на території ЧР:

Знання чеської мови

- підтверджується Сертифікатом про знання чеської мови, який іноземцю видасть навчальний заклад після успішного складання іспиту;
- також можна підтвердити іншим загальновизнаним іспитом з чеської мови. З 01.01.2011 р. доказом знання чеської мови в цілях постійного проживання визнаються наступні два види іспитів з чеської мови: державний мовний іспит базовий, загальний або спеціальний, складений у мовній школі з правом державного мовного іспиту, та сертифіковані іспити з чеської мови для іноземців (ССЕ), складені в Інституті мовної та професійної підготовки Карлового університету.

Іспит

- можна скласти в одній з установ, наведених у Списку,
- пробний іспит можна спробувати скласти тут,
- вартість іспиту 1500 Кч оплачує держава, на основі талону, який видає Міністерство внутрішніх справ.

Талон

- безкоштовно видається іноземцеві, який подав заяву на дозвіл на постійне місцепроживання, у відділеннях Відділу з питань надання притулку та міграційної політики Міністерства внутрішніх справ.
- необхідно здати у відповідному навчальному закладі при першій спробі скласти іспит,
- не видається повторно, Міністерство внутрішніх справ оплачує тільки першу спробу скласти іспит.

 

*Іноземець може подати заяву про надання дозволу на постійне проживання після п'яти років проживання на території ЧР на основі візи на проживання строком більше як на 90 днів та на основі довгострокової посвідки на проживання або на основі документа, виданого для проживання на території відповідно до спеціального нормативно-правового акта, якщо цей спеціальний нормативно-правовий акт уже не поширюється на іноземця. Таким проживанням на території відповідно до спеціального нормативно-правового акта є проживання на підставі наданого притулку, додаткового захисту чи тимчасового захисту. (§ 68 закону 326/1999 Зб., про перебування іноземців на території ЧР.)

До заяви додає:

  • 2 фотографії,
  • закордонний паспорт,
  • документ, що підтверджує наявність грошових коштів для постійного проживання на території (§71 п. 1 зак. № 326/1999 Зб.),
  • документ, аналогічний витягу з Реєстру судимостей (довідці про несудимість) іноземної держави, виданий державою, громадянином якої заявник є або в якій заявник має постійне місце проживання, а також державами, в яких заявник впродовж останніх 3 років безперервно перебував довше ніж 6 місяців - для заяви після п'яти років проживання додається лише за вимогою Міністерства внутрішніх справ (§70 п. 2, літера е/ зак. № 326/1999 Зб.),
  • документ, що підтверджує забезпечення житлом на території (§71 п. 2 зак. № 326/1999 Зб.),
  • згода батька чи матері або іншого законного представника, або патронатного вихователя на постійне проживання дитини на території, якщо не йдеться про спільне проживання сім'ї з цим батьком чи матір'ю, законним представником або патронатним вихователем (§70 п. 2 літера g/ зак. № 326/1999 Зб.),
  • документ, що підтверджує необхідне знання чеської мови (§70 п. 2 літера h/ зак. № 326/1999 Зб.).